Ποιο από τα δύο;


Προτιμότερο να επιλέξουμε κουλούρι, το οποίο επί της ουσίας είναι ψωμί με σουσάμι, αλλά υπό προϋποθέσεις: Προτιμάμε να αγοράζουμε κουλούρια από αρτοποιεία που είμαστε σίγουροι ότι τα παρασκευάζουν οι ίδιοι, παρά από πρατήρια άρτου και καταστήματα με μικρογεύματα (συνήθως είναι κατεψυγμένα, εκτός κι αν αναφέρεται ρητώς το αντίθετο) ή πλανόδιους.


Δεν προμηθευόμαστε ποτέ κουλούρια από καταστήματα ή πλανόδιους που τα έχουν ξεσκέπαστα, εκτεθειμένα στις σκόνες, κάτι που βεβαίως απαγορεύεται, και δεν χρησιμοποιούν ειδική λαβίδα για να τα πιάσουν, αλλά το χέρι τους (χωρίς γάντι!), με το οποίο συνήθως διαχειρίζονται και τα χρήματα.


Επιλέγουμε το απλό κουλούρι με σουσάμι, τύπου Θεσσαλονίκης, ει δυνατόν στο μικρότερο δυνατό μέγεθος. Καλές επιλογές είναι επίσης το ολικής αλέσεως, το πολύσπορο και το κουλούρι σίκαλης.


Προσέχουμε το κουλούρι να μην έχει χρώμα πολύ σκούρο, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχει παραψηθεί, ούτε όμως πολύ ανοιχτό γιατί τότε ίσως δεν έχει ψηθεί επαρκώς. Εάν το σουσάμι είναι πολύ αραιό, μπορεί το κουλούρι να έχει πιάσει σκόνες, οπότε καλό είναι να προτιμήσουμε κάποιο άλλο.